Директната сеялка Ултима на Кьокерлинг води до по-добро братене и добивът скача от 12 до 15%



Георги Ташков, Търговски директор на Ири Трейд


Г- н Ташков, един от водещите брандове в портфолиото на фирма Ири Трейд е немската фирма Кьокерлинг. С какво нейните машини са рентабилни за българския земеделец?

Кьокерлинг е създадена в провинция Вестфалия преди 70 години. От нея тръгват доста модерни технологии и постижения в днешно време по отношение на модерното земеделие за безорна технология, за директна сеитба.

Фирмата Кьокерлинг изповядва концепция, която изключва използването на дискове и на посевни елементи, тип лапи или ралник, в една и съща машина. Ние предлагаме или дискова брана, или култиватор с работни органи лапи. Няма смесване на двата типа работни органи поради простата причина, че за нормална работа на лапата са нужни 10-12 км/час, а за нормална работа на диска, за хубава обработка, са нужни минимум 15 км/час.

Т.е., няма машина, която да може да работи с такава скорост, че и двата вида работни органа да бъдат в оптимална кондиция и да направят обработката, за която са предназначени.

Много актуални в последните години са сеялките за директна сеитба. Какви са концепциите на Кьокерлинг в това направление?

Кьокерлинг произвежда два типа сеялки. Едната се нарича Ултима и при нея имаме работен орган тип лапа, т.е. длето, което навлиза в почвата, разравя я и след него се поставят семенцата в лента.

Другата сеялка се нарича Вито и тя е от типа с дискова секция отпред, с така наречената къса дискова брана, която подготвя почвата. След това имаме дисков посевен елемент. След него се поставят семенцата и следва обратното уплътняване. 


Представете по-подробно модела Ултима.

Сеялката Ултима дава от 12 до 15% по-висок добив. Това е пробвано на българските полета и е документирано.

Искам да посоча основните органи на сеялката. Тя е тип пневматична. Най-отпред на сеялката имаме монтирана подравнителна дъска, която е хидравлично управляема. Можем да сеем директно върху стърнища независимо дали след царевица или слънчоглед. Тази сеялка може да сее при всякакви условия.

След това имаме колело, което прави подготовка на посевния елемент. Т.е., имаме еднакви условия и поставяне на семето гарантирано на една и съща дълбочина. Ако зададем 6 см за пшеница, сеялката ще засее на тази дълбочина.

Имаме здрава пружина, на която е монтиран работният орган, тип длето, с ширина 6 см. Семената се поставят в една ивица, която е широка 4 см, и по този начин гарантираме, че няма да има семена, които ще попаднат едно върху друго, а ще бъдат разпределени равномерно и шахматно в почвата. След това, когато израснат, се намалява така наречената вътревидова конкуренция. Т.е., те няма да си пречат на растежа едно на друго. Освен това гъбични заболявания, които се предават при допир на едното стъбълце с другото в този случай се избягва много лесно, тъй като вятърът може спокойно да минава покрай тези отделни стръкчета. Освен това те не си пречат едно на друго и това ускорява и братенето. 


Всеки работен орган има отделен цилиндър, като налягането на цилиндрите се задава едновременно и по този начин се гарантира едно и също налягане, един и същи натиск върху почвата, който може да стигне до 250 кг на кв./см и в същото време се гарантира равномерност и еднообразност на засяването.

Зад всеки един работен орган следва заравняваща секция, тип хокеен стик, а след нея се извършва обратно уплътняване на почвата от STS ролер, който е патент на Кьокерлинг. Всяко едно колело от ролера, щом веднъж влезе в почвата, се напълва с почва и след това контактът става почва към почва. По този начин се гарантира винаги добро сцепление. Този ролер е оборудван с почистващи шини, благодарение на които той никога не може да набере почва и да се задръсти.

Тази сеялка може да сее и при много влажно време, и при много лоши метеорологични условия.

Всеки пръстен на STS ролера минава задължително точно зад засятата ивица. Разстоянието между центровете на работните органи е 18 см, а всяка ивица от засети семенца е широка 4 см, т.е. разстоянието между отделните засети участъци е 14 см.

Накрая машината завършва с така наречената пружинна брана, която служи да заравни почвата. 


Каква гама от този модел произвежда Кьокерлинг?

Тази гама разполага с работни ширини от 3 метра до 9 метра.

А предлагат ли се с торовнасяне?

Само при 6-метровите модели е възможно да имаме торовнасяне заедно със сеитбата.

А нещо повече за материалите, от които е изработена.

Конструкцията на тази сеялка е изработена от горещо изтеглени профили, които са затворени и нямаме надлъжни заваръчни шевове. Това позволява самата конструкция да бъде изключително яка и в същото време по-лека.


0700 10 445 - Call us now !